after 5 Two apartments in an 1890s Victorian on an urban corner in Hayes Valley, San Francisco were recently remodeled by architect, Tom McElroy of McElroy Architecture.  The transformation involved converting cramped, dark spaces into rooms filled with light while retaining elements of the building's history.  Spaces like the kitchen and living areas were updated for modern living while original details like the original fireplace mantels and wainscoting in the stair were preserved.

before 2 after 2

The upper duplex penthouse features panoramic views of San Francisco.  McElroy said "An extensive remodel created brighter connections and larger rooms to improve the layout. We re-framed the entire roof, replaced bulky beams with lighter metal tie-rods.  The living spaces were placed on the top floor with vaulted ceilings to enhance the lofty experience."

after 7 after 9

The master bedroom suite was created by placing a bathroom and closet in a former den.  Finishes throughout the two apartments were kept simple and sustainable while toning down historic accents such as trim.  McElroy said "We tried to use local and eco-friendly materials where possible. Low-voc paints, formaldehyde-free insulation, and a sidewalk garden with drought-tolerant plants are examples.  Both apartments' new kitchens and bathrooms were finished with tile from local company Heath Ceramics. We used local cabinetmakers for all the casework, and a local custom window company."

hv penthouse 7

birds eye

In order to connect the interior living space in the penthouse to the spectacular view outside, a dormer was removed to create an outdoor deck.  To see more of this remodel and other projects, click here and be sure to check out the blog, To The Studs, chronicling McElroy's projects in progress.

IMAGE CREDITS: Photography from McElroy Architecture

1 Comment